Historiek

Historiek

Het Competentiecentrum COMOKRA opende haar fysieke deuren op 17 februari 2005 in het bijzijn van de heer Frank Vandenbroucke, Vlaams Minister van Werk, Onderwijs en Vorming.

Door het aantrekken van instructeurs met jarenlange ervaring als kraanmachinist, wist het centrum zichzelf in de loop der jaren te profileren als een expertisecentrum voor de opleiding en vorming van (toekomstige) kraanmachinisten en rigger-monteerders. 

Sinds 2005 volgen jaarlijks gemiddeld 30 werkzoekenden de modulaire beroepsopleiding bestuurder mobiele kraan. Op vraag van montagebedrijven kan er ook een beroepsopleiding rigger-monteerder worden georganiseerd.  

Naast werkzoekendenopleidingen biedt COMOKRA een brede waaier aan werknemersopleidingen: Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten (IS-006), werken met een hoogwerker (IS-005), werken met roterende verreiker (IS-031), mobiele kranen: ruwterreinkraan/wegterreinkraan (AV-013), hijsleider, TCVT-RA machinist mobiele kraan, verplichte bijscholing TCVT-RA machinist mobiele kraan...

COMOKRA is tevens erkend als Testcentrum voor het Ervaringsbewijs van bestuurder mobiele kraan. Diverse deelnemers behaalden reeds het Ervaringsbewijs.

COMOKRA wordt gekenmerkt door de inspraak en betrokkenheid van de verschillende bedrijven uit de sector bij ontwikkeling en uitwerking van de opleidingsprogramma's. Bedrijven die zich geroepen voelen, zijn welkom om hun inhoudelijke bijdrage te leveren aan dit overleg.